2018. november 10-én elkezdtük a védett növény visszatelepítési programunkat.
A Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000 terület megannyi értékes növényfajnak nyújtott és nyújt még ma is otthont. Sajnos az elmúlt évszázadban különböző okok miatt ezek a növények megritkultak, több el is tűnt innen. Hiába a védettség, aktív beavatkozás nélkül elszegényedhet ez az értékes terület.

A Hajdúböszörményi Zöld Kör számos természetvédelmi beavatkozással segíti az erdő természeti értékeinek megőrzését és gazdagítását. Ezek közül az egyik a védett és karakternövények visszatelepítése, amelyet egyesületünk és a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola önkénteseinek részvételével, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének szakmai segítségével végez.
Első alkalommal 2000 őshonos cserjét és lágyszárút ültettünk el a területen.
Így a program (INTERREG V ROMANIA UNGARIA “Conservation and protection of the crossborde rnatural heritage of Bihor – Hajdú-Bihar counties – Na-Tu-Re”) során három év alatt több mint 10000 növénnyel gazdagodik az erdő, köztük több olyan fajjal, mely az idők során már eltűnt innen például az erdei szellőrózsa, a nagy ezerjófű vagy a fokozottan védett magyar nőszirom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *