Zöld Kör

A Föld Barátai Magyarország tagja

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A ZÖLD KÖR - a Föld Barátai Magyarország tagja – együttműködésben szlovákiai partnereivel – az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Természet és kultúra prioritási tengelyéhez támogatási kérelmet nyújtott be.

A „BIRD TOUR” Cross border development of bird watching based ecotourism in Special protection areas (Madármegfigyelésen alapuló ökoturizmus határokon átnyúló fejlesztése a különleges természetvédelmi területeken) (azonosító: SKHU/1902/1.1/060) címmel kidolgozott projekt tervet a Program Monitoring Bizottság megvalósításra érdemesnek talált és közel 1 millió euro támogatásban részesítette.

A projekt vezető partnere a szlovákiai Košice Región Turizmus (Kassa Régió Turizmusa), szlovákiai partnereink emellett a Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko (Szlovák Madártani Társaság) és a sennei székhelyű Ungszennai Kastély Megmentéséért Alapítvány (Nadácia záchrany a obnovy Senianskeho kaštieľa.)

A projekt fő célja, hogy a térség különleges madárvilágának és azok védett élőhelyeinek megóvása mellett azok bemutatása és komplex fejlesztése a határ menti régióban. A projekt középpontjában néhány kiválasztott Natura 2000 terület áll. A szlovákiai oldalon az Ungszennai tavak, míg a Magyarországon a Bodrog folyó völgye és holtágai, továbbá a Bodrogzug és a Taktaköz. A projekt kapcsán a Zöld Kör a következő tevékenységeket vállalja:

• Fehér gólya interaktív kiállítást és egy kültéri bemutató kialakítása Bodrogkeresztúron

• Fekete gólya elnevezésű természetismereti tanösvény kialakításra a Sárospatak mellett

• Madámegfigyelő torony építése Tarcal község mellet

A pályázatban tervezett beruházások hozzájárulnak az ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztéséhez, melynek köszönhetően a pályázatban érintett területek érdekesebbé és látogathatóbbá válnak a turisták számára. A pályázat hozzájárul ahhoz, hogy a látogató ne csak passzívan tekintse meg az egyes természeti örökségeket, de tanuljon és gyarapítsa ismereteit az érintett helyszínek meglátogatása során.

E mellett a fejlesztést népszerűsítést szolgáló rövidfilm, kiadványok és képzés, továbbá eszközbeszerzések is szerepelnek a tervek között.

A projekt célterületei magyar és szlovák oldalon egyaránt vonuló- és gázlómadaraknak adnak otthont, ezért közös természeti örökségről beszélünk, melyet leghatékonyabban közösen, együttműködve tudunk megőrizni és fejleszteni. Éppen ezért, a közös tevékenységek, tapasztalatcserék, szakmai találkozók, valamint az érintett területek közös promóciója a pályázat elengedhetetlen részeit képezik.

A megvalósítás tervezett időszaka: 2020. november 01. – 2022. október 31. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az ERFA támogatás mértéke projektszinten 818 215, 45 EUR, amelyből a Zöld Kör részesedése 200 380, 41 EUR ERFA támogatás.

Bővebb információ: ZÖLD KÖR

telefon : 0036 (20) 350 89601

Jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját!

„Zöld Kör az élő, élhető és fenntartható jövőért!”

www.zoldkor.net