MAGYAR ENGLISH DEUTSCH Látássérült nézet Normál nézet
ZÖLD KÖR - A Föld Barátai Magyarország tagja

20151124

INTÉZMÉNYI MENTORÁLÁS:

  1. mentorálásunk a meglévő, vagy akár új intézmények bevonásával is, a leendő zöld óvodákra fókuszálva, akik még idén tavasszal tervezik beadni címpályázatukat.

A kommunikáció a már jól megszokott módon történt. Az előző félévben megkezdett stratégiát folytatva minden intézményt, amelyek mentorálása nem volt befejezett, telefonon kerestük fel, és ösztönöztük egy személyes mentornap időpontjának kitűzésére.

Minden olyan intézmény esetében kértük a találkozás időpontjának meghatározását, ahol ez még nem történt meg. Az intézmények részéről gyakran az a kérés érkezett, hogy a mentorálást az eddig jó bevált módszerrel, tehát emailben folytassuk. Őket kértük, hogy erről írásban nyilatkozzanak. Azon partnerek esetében, akik kifejezetten azt kérték, hogy levélben küldhessék a pályázatukat, az arra vonatkozó meglátásainkat annak átnézése után küldtük meg. Egyéni fejlesztési terveket is készítettünk. Az írásban történő segítségnyújtás részeként általánosan használható és egyénre szabott dokumentumokat is küldtünk.

Természetesen elsősorban megpróbáltunk a címmel nem rendelkező, vagy újra pályázat beadása előtt lévő intézményekre koncentrálni, de nem utasítottuk el a már címmel rendelkező intézményeket sem, hiszen ez a pályázat elveinek mondana ellent.

Minden partnerünknek küldünk hasznos segédanyagokat, tájékoztatást a módszertani újdonságokról, esetleg elérhető, a zöldítést elősegítő pályázatokról.

Jelenleg 102 intézmény esetében folyik, vagy folyt mentorálási tevékenységünk.

 

Akkreditált képzés szervezése Ökoiskola koordinátoroknak

Akkreditált képzésünket 2016.02.29. és 2016.03.02. között rendeztük meg. A hely kiválasztásának szempontjai elsősorban a megfelelő férőhely, a technikai felszereltség (vetítési lehetőség, WIFI), a megközelíthetőség, fogadókészség, Natura 2000 terület elérhetősége voltak.

A helyszín végül a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont volt (4220 Hajdúböszörmény, Vásár tér 3.)

A régió óvodáinak isemailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk. Végül a maximálisan fogadható 25 jelentkezői létszámban fogadtuk volna a résztvevőket 25 különböző intézményből. Idő közben betegség és egyéb személyes okok miatt 6 fő visszamondta a jelentkezést, így a résztvevők száma 19-re csökkent.

A képzés tematikája a következő volt:

1. nap

Ismerkedés, csapatépítő játékok

A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek

A Natura 2000 Hálózat bemutatása

 

2. nap

A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása a Zöld Óvoda tevékenységbe (óvodán kívüli és belüli tevékenységek)

Zöld Óvoda alapfogalmak

 

3. nap

Zöld Óvoda munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér

Zöld Óvoda munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek

A továbbképzés lezárása, értékelés

 

Összességében jól sikerült a képzés. Leginkább a gyakorlati elemeknek, játékoknak volt nagy sikere, illetve a csapatmunka jó lehetőségét dicsérték. Nagyon aktív és érdeklődő volt a társaság. A kapott anyagoknak is nagyon örültek.Az elmondásuk alapján a Natura 2000 program ismertetését, a munkaterv körbejárását, a sok csapatmunkát találtáka leghasznosabbnak. Nagyon élvezték a sok jó gyakorlat bemutatását, és igényelték, hogy tudjanak kérdezni, véleményt mondani, a saját problémájukat kifejteni, és ezekre megoldási javaslatot kaphassanak.

Mind a 19 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 19 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl. 

 

20151124 2

 

 

20151124

Kedves Intézményvezetők, Óvodapedagógusok!

A ZÖLD ÓVODA-, ÖKOISKOLA PROGRAMOK KISZÉLESÍTÉSE (SH/4/5) projekt keretein belül ingyenes, 30 órás akkreditált képzést tartunk 2015. február 29. és március 2. között Hajdúböszörményben, melyre ezúton szeretném felhívni a figyelmüket.

képzés megnevezése: Felkészítőképzés Zöld óvoda koordinátorok részére

A továbbképzés célja

A résztvevők szemléletének erősítése a fenntarthatóságra nevelés pedagógiájának közvetítéséhez. Szakmai segítségnyújtás óvodapedagógusoknak az alábbi területeken:

- a Zöld Óvoda cím elérése vagy megtartása a kritériumrendszer megismerésén keresztül,

- Natura 2000 közösségi területek megismertetése,

- a koordinátori képességek fejlesztése,

- az intézmény környezeti nevelési feladatainak tervezése, szervezése, irányítása. A Zöld Óvoda hálózat erősítése azáltal, hogy a résztvevők egymás jó gyakorlatait megismerik, felismerik a hálózati tanulásban rejlő lehetőségeket.

- a fenntarthatóságra nevelés szakmai tartalmának bővítése, mélyítése,

- a Zöld Óvoda koordinátori munkához szükséges kompetenciák fejlesztése,

- az adott korosztállyal való foglalkozáshoz szükséges specifikus módszertani és pedagógiai felkészítés, a gyakorlatban jól hasznosítható ötletek adása,

- a pedagógiai gyakorlatban egyre inkább előtérbe kerülő pedagógiai-, és tanulásszervezési módszereknek a pedagógiai intézmény oktatási-nevelési programjába való integrálásának elősegítése,

- Zöld óvoda munkaterv készítés módszereinek elmélyítése, bővítése,

- kapcsolatépítés

Mivel a képzésre csak korlátozott számú jelentkezőt tudunk fogadni, előnyben kell részesítenünk az első pályázókat, valamint azokat, akik a pályázat beadását elhatározták, az intézmény "zöldítése" mellett elkötelezettek. A képzést 29-én, hétfőn reggel 9.00 órai kezdettel tervezzük, részletes programtervet a jelentkezők email-ben kapnak. Tanúsítványt csak a diplomával rendelkező jelentkezők kaphatnak.

Jelentkezni az alábbi online regisztrációs linken tudnak. Kérjük, hogy az online regisztráción túl jelentkezését erősítse meg emailben is. Jelentkezési határidő: 2016. február 25.

 

Zöld óvoda koordinátorképzéshttps://docs.google.com/forms/d/1kUgpGGM29Ym-nWJXsoCSRykgSyChjuJ0OQvOVEokZho/viewform

 

További információért az alábbi elérhetőségeken fordulhat hozzám:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

06-20/482-5558

 

Üdvözlettel: 

Oláh Eszter

környezeti nevelő

Zöld Kör

20151124 2

 

20151124

MEGHÍVÓ

ZÖLD ÓVODA NYÍLT NAP

DEBRECEN, 2015. NOVEMBER 5.

A rendezvényre a „zöld óvoda” címre pályázni kívánó, az ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN található intézmények képviselőit, pedagógusait, szakértőit várjuk!

A fórum keretében ismertetésre kerülnek a címpályázattal kapcsolatos tudnivalók, valamint választ adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre és bemutatjuk, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a Zöld Körtől mint regionális közreműködőtől a pályázatot beadni szándékozó intézmények. A rendezvény napján lehetőséget biztosítunk személyes mentorálásban való részvételre is.

A nyílt nap helyszíne és időpontja:


Közép Utcai Óvoda (Debrecen, Közép utca 1.)
2015. november 5. (csütörtök) 12.30 – 17.00 óra között

Tervezett program

12.30 – 13.00 óra A résztvevők regisztrációja
13.00 – 14.00 óra A kezdeményező szervezetek bemutatkozása. A Zöld Óvoda támogató program és a címpályázat bemutatása (háttere, előnyei)

14.00 – 14.15 óra s z ü n e t
14.15 – 15.15 óra Műhelymunka - a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok megbeszélése – előadó: Birinyiné Tóth Katalin, a debreceni Közép Utcai Óvoda vezető helyettese
15.15 – 15.45 óra Egy jó gyakorlat megismerése – bemutatkozik a debreceni Közép Utcai Óvoda
15.45 – 16.05 óra A Natura 2000 ökológiai hálózat bemutatása
16.05 – 16.20 óra s z ü n e t

16.20 – 17.00 óra Ökoszertár – környezet- és természetvédő szervezetek, cégek ajánlatai környezeti nevelő programok szervezése, illetve az intézmények zöldítése kapcsán


A nyílt napon történő részvétel díjmentes, csupán regisztrációhoz kötött, melynek online felülete az alábbi linken elérhető: https://docs.google.com/forms/d/16utBh61Lj8p_sNIKLB0PVfx-Op4UnfLVQMPJuohJfsM/edit

Kérjük, hogy regisztrációját a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött üzenetben, vagy telefonon erősítse meg. A jelentkezés határideje: 2015. november 4. 12.00


További információ kérhető:
Oláh Eszter, a Zöld Kör környezeti nevelő munkatársa
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefon: 06 (20) 482-5558

20151124 2

zoldovi 180x150Jelenleg összesen 95 intézményt segítettünk eddig a program keretein belül.

A kapcsolatfelvétel az eddig nem csatlakozott intézményekkel folyamatos. Elsősorban a címmel nem rendelkező, vagy újrapályázó intézményekre próbálunk nagyobb figyelmet fordítani, emellett természetesen a korábbi partnereinkkel is tartjuk a kapcsolatot. A mentorálás több csatornán folyhat, ebben a partnereink igényeihez szoktunk igazodni. Lehetőségekhez mérten próbáljuk a pályázat beadását figyelemmel követni, sokan el is küldik ellenőrzés céljából a kész állapotú pályázatot, de nem mindenki ragaszkodik ehhez.

Minden partnerünk kap tájékoztató emaileket kör-emailek formájában. A mentorálási naplót és jegyzőkönyvet rendesen vezetjük. A jövőben tervezzük a további mentorálást és nyomon követést, valamint új intézmények beszervezését.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

zoldovoda1abra Svajci logo SZPI logo nagy 1

zoldovodaSzakmai információs napunk idejét és helyszínét még 2015 februárjában meghatároztuk. A helyszín kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy ebben a félévben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei intézményeknek szeretnénk kedvezni. Információs napunkat 2015. április 29-én szerveztük meg Szolnokon, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolában.

Tervezett program a következő volt:

  • 09:00 – 09:15 óra A résztvevők regisztrációja
  • 09:15 – 10:00 óra A kezdeményező szervezetek bemutatkozása. A Zöld Óvoda támogató program és a címpályázat bemutatása (háttere, előnyei)
  • 10:00 – 10:15 óra s z ü n e t
  • 10:15 – 11:15 óra Műhelymunka - a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok megbeszélése – előadó: Szilágyi Marianna, a debreceni Görgey Utcai Óvoda óvodapedagógusa
  • 11:15 – 11:45 óra Egy jó gyakorlat megismerése – bemutatkozik a debreceni Görgey Utcai Óvoda
  • 11:45 – 12:15 óra A Natura 2000 ökológiai hálózat bemutatása
  • 12:15 – 12:30 óra s z ü n e t
  • 12:30 – 13:00 óra Ökoszertár – környezet- és természetvédő szervezetek, cégek ajánlatai környezeti nevelő programok szervezése, illetve az intézmények zöldítése kapcsán, majd büféebéd

Az előadásokon érintett tartalmak: Ökoiskola címpályázat ismertetése, Natura 2000 területek ismertségének növelése, felmerülő kérdések tisztázása, zöld óvoda bemutatkozása, jó gyakorlatok bemutatása.

A debreceni Görgey utcai óvoda szakembere az intézmény és jó gyakorlatainak bemutatásán túl egy kész, sikeres pályázatot is bemutatott, ezzel segítve a pályázni kívánó résztvevőket. A rendezvénnyel párhuzamosan futott az ökoszertár kiállításunk is.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

zoldovoda1abra Svajci logo SZPI logo nagy 1

RSS Üzenj nekünk
2012 © ZÖLD KÖR – a Föld Barátai Magyarország tagja 
Design: Vilmányi Judit