MAGYAR ENGLISH DEUTSCH Látássérült nézet Normál nézet
ZÖLD KÖR - A Föld Barátai Magyarország tagja
10_001 10_002 10_003 10_004 10_005 10_006

Érdeklődőknek szervezett, aktív pihenést biztosító természetjáró túráinkért, melyeken a kellemest a hasznossal összekötve tölthetjük időnket, sokan irigyelnek bennünket.

Bár a Hajdúság nem tipikus célpontja az ökoturisztika közönségének, mégis Európa számos országából érkező turistának sikerült már bemutatnunk a böszörményi táj, vagy éppen a dorogi homokos lankák csodás élővilágát. Ezt felismerve törekszünk tudatosan beépíteni a térség turisztikai kínálatába az olyan különböző lehetőségeket, amelyek természeti értékeink felkeresését tűzik ki célul. Ezt a cél szolgálja többek között a www.hajdusagiturak.hu portálunk is.

Klasszikusnak számító, 2001-ben indított tevékenységeink, közé tartozik a fél- és egész napos hortobágyi madármegfigyelő túrák szervezése. Ennek kapcsán a Hortobágyi Nemzeti Park látogatható területeinek, valamint madárban gazdag peremterületeinek bejárását tesszük lehetővé az érdeklődők számára. Az elsősorban Debrecenbe, vagy Hajdúszoboszlóra érkező, pihenni vágyó családokra és kisebb csoportokra alapozott attrakciónk lehetőségeit évről-évre fejlesztve, mára egy jól működő és programcentrikus ökoturisztikai terméket fejlesztettünk ki. Terepjárós túráink során legalább egy pusztai és legalább egy vizes élőhely bemutatást kínáljuk túráink során kiscsoportok számára. A madármegfigyelő túráinkról bővebben a www.birdwatching.hu honlapon tájékozódhat.

A Bodrog folyóhoz kötődő, víziturisztikai kínálatunkról bővebben a www.bodrogtura.hu honlapon tájékozódhat. Ennek lényege, hogy 2-3 napos kenutúrákkal vállalkozunk a folyó teljes, vagy igény szerint a magyarországi szakaszának bejárására csillagtúrák – amelynek középpontja a Bodrogolasziban lévő vízitúrabázisunk -, vagy vadkempinges irány túrákkal. Ennek érdekében 2010-ben több turisztikai kiadványt, köztük egy vízitúra térképet is kiadtunk a Bodrogról. A Bodrog térségének turisztikai, ezen belül mindenek előtt a víziturisztikai fellendítése érdekében együttműködésre törekszünk a térség önkormányzatival és turisztikai szolgáltatóival.

Nem turisztikai szolgáltatásként, inkább magunk és tagságunk szórakoztatására rendszeresen szervezünk olyan egy vagy akár több napos programokat, amelyek a természetjáráshoz kapcsolódnak. Ennek során mottónk: "Gyalogolni jó!"

A természetjárás egészségre kifejtett pozitív hatásait aligha szükséges bizonygatni, hiszen a WHO vizsgálata szerint az úszás mellett a gyaloglás (természetjárás) a legegészségesebb sport. Kiváló lehetőség a teljes rekreációra, a testre és lélekre egyaránt kifejtett jótékony hatása miatt. Aki egyszer megérzi az „ízét” és hangulatát, aligha tud lemondani róla.
Egyesületünk már a megalakulásakor fontosnak tartotta a természetjárás népszerűsítését, ezért évről évre számos tartalmas szabadidős programot szerveztünk a természetjárás iránt érdeklődők számára.

A klasszikus természetjárás területén célunk volt, hogy a városunk közelében lévő erdőségekben évről-évre szervezzünk túrákat. Ezen túl évente néhány alkalommal autóbuszos kirándulásokat is szervezünk, elsősorban az Északi-középhegység és az Erdélyi-szigethegység különböző pontjait felkeresve. Az elmúlt években többször jártunk a Zemplénben, a Mátrában, a Bükkben, az Aggteleki-karszton és a Cserhátban is. Romániai célpontjaink közül pedig a legnépszerűbbek a Király-erdei és Bihar-hegységbe szervezett túráink.

A nagyobb kihívást kedvelők számára rendszeresen szerveztünk csoportos utazást és biztosítottunk kedvezményes nevezést teljesítménytúra-versenyekre az ország határain belül és kívül egyaránt. A hazai teljesítménytúrák közül több száz helyszínen vettek részt egyesületünk tagjai, volt, amelyiken többször is. Csak néhányat kiemelve: Mátra Bérc, Téli Mátra, Zemplén 50, Kinizsi 100.

RSS Üzenj nekünk
2012 © ZÖLD KÖR – a Föld Barátai Magyarország tagja 
Design: Vilmányi Judit