MAGYAR ENGLISH DEUTSCH Látássérült nézet Normál nézet
ZÖLD KÖR - A Föld Barátai Magyarország tagja

20151124

INTÉZMÉNYI MENTORÁLÁS:

A kommunikáció a már jól megszokott módon történt. Az előző félévben megkezdett stratégiát folytatva minden intézményt, amelyek mentorálása nem volt befejezett, telefonon kerestük fel, és ösztönöztük egy személyes mentornap időpontjának kitűzésére. A legtöbb mentorálásra már sor került eddig valamilyen formában. A cél az, hogy minél hamarabb eljussunk oda, hogy az intézmény meg tudja írni és be tudja adni a pályázatot, és így befejezettnek tekinthető legyen minden mentori tevékenység. Ehhez írásos formában, emailben is megkapják a segédanyagokat.

Azon intézmények esetében, melyek nem igényeltek személyes mentorálást, a segítségnyújtás az intézmény igényeinek megfelelően történt, telefonon és emailben. A segítségnyújtás része volt a részletes segédanyagok megküldése. Általánosan használható a pályázat egyértelműsítő dokumentum, melynek célja, hogy a leggyakrabban nehézséget okozó pontok esetében tisztázzuk a feladatokat, és egyértelmű legyen, hogy mit kell adott részhez írni, milyen formában szükséges kitölteni.

Az intézmények szempontjából az egyedi jelleget a fejlesztési tervek, javaslatok megküldésével tudtuk továbbá elérni. Az intézmény sajátosságainak előzetes felmérésére volt ehhez szükség. Ha valamilyen konkrét probléma merült fel, természetesen ezeket is segítettünk megoldani. A teljes pályázat vagy részpályázat esetén azt javítva, pontosabban a javaslatainkat megtéve küldtük vissza.

Minden partnerünknek küldtünk hasznos segédanyagokat, tájékoztatást a módszertani újdonságokról, esetleg elérhető, a zöldítést elősegítő pályázatokról.

Ez idáig 112 intézmény esetében folyt mentorálási tevékenység.

 

Akkreditált képzés szervezése Ökoiskola koordinátoroknak

Ökoiskola koordinátori képzésünk 2016.02.24-től 2016.02.26-ig tartott.

A hely kiválasztásának szempontjai elsősorban a megfelelő férőhely, a technikai felszereltség (vetítési lehetőség, WIFI), a megközelíthetőség, fogadókészség, Natura 2000 terület elérhetősége voltak.

A helyszín végül a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont volt (4220 Hajdúböszörmény, Vásár tér 3.) A résztvevők számára szálláslehetőséget is tudtunk biztosítani, ezzel is vonzóbbá téve a képzést.

A régió iskoláinak is emailes meghívót küldtünk ki a képzéssel kapcsolatban. Az online felületen regisztrálók számára jelentkezési lapot és résztvevői tájékoztatót küldtünk. Összesen 21 pedagógus vett rész a képzésen 15 iskolából.

A képzés tematikája a következő volt:

1. nap

Ismerkedés, csapatépítő játékok

A fenntarthatóság pedagógiája-elméleti háttér, legújabb eredmények, módszerek

A Natura 2000 Hálózat bemutatása

 

2. nap

A Natura 2000 területekkel kapcsolatos pedagógiai munka integrálása az Ökoiskola tevékenységbe (iskolán kívüli és belüli tevékenységek)

Ökoiskola alapfogalmak

 

3. nap

Ökoiskola munkaterv készítése-intézményi minőségbiztosítás, jogszabályi háttér

Ökoiskolai munkaterv megvalósítása-intézményfejlesztés, finanszírozási lehetőségek

A továbbképzés lezárása, értékelés

 

Összességében nagyon sok köszönetnyilvánítást kaptunk, a résztvevők nagyon élvezték a programokat. Leginkább a gyakorlati elemeknek volt nagy sikere, illetve a csapatmunka jó lehetőségét dicsérték. A három nap alatt egész jól összekovácsolódott a csapat, a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy szívesen folytatnák. A kapott anyagoknak nagyon örültek, emellett kiemelt jelentőségűnek ítélték meg a programterv vázlatolását, a munkaterv értékelését és a pályázat konkrét megírásához szükséges konkrét tevékenységek elvégzéséhez nyújtott iránymutatást.

Örömmel vették volna, hogy ha egy teljesen kész pályázatot is bemutatunk, vagy közösen írunk meg egyet, így elmagyaráztuk, hogy ennek a képzésnek nem ez a lényege. A képzést követően nagyon sokan írtak köszönetnyilvánító üzenetet, a jelenlévők hozzáállása és lelkesedése sokat jelentett a képzés hangulatának megítélésén.

Mind a 21 résztvevő teljesítette a 90%-os részvételi arányt, ill. elkészítette a reflektív naplót. Mind a 21 záródolgozat beérkezett, melyeknek értékelése megtörtént. Az elégedettségmérés alapján egy sikeres képzésen vagyunk túl.

20151124 2

 

 

20151124

Kedves Intézményvezetők, Pedagógusok!

A ZÖLD ÓVODA-, ÖKOISKOLA PROGRAMOK KISZÉLESÍTÉSE (SH/4/5) projekt keretein belül ingyenes, 30 órás akkreditált képzést tartunk 2016. február 24-26. között Hajdúböszörményben, melyre ezúton szeretném felhívni a figyelmüket.

A képzés megnevezése: Felkészítő képzés Ökoiskola koordinátorok részére

A továbbképzés célja

A résztvevők szemléletének erősítése a fenntarthatóságra nevelés pedagógiájának közvetítéséhez. Szakmai segítségnyújtás tanítóknak, tanároknak az alábbi területeken:

- az Ökoiskola cím elérése vagy megtartása a kritériumrendszer megismerésén keresztül,

- Natura 2000 közösségi területek megismertetése,

- a koordinátori képességek fejlesztése,

- az intézmény környezeti nevelési feladatainak tervezése, szervezése, irányítása. Az Ökoiskola hálózat erősítése azáltal, hogy a résztvevők egymás jó gyakorlatait megismerik, felismerik a hálózati tanulásban rejlő lehetőségeket.

- a fenntarthatóságra nevelés szakmai tartalmának bővítése, mélyítése,

- az Ökoiskola koordinátori munkához szükséges kompetenciák fejlesztése,

- az adott korosztállyal való foglalkozáshoz szükséges specifikus módszertani és pedagógiai felkészítés, a gyakorlatban jól hasznosítható ötletek adása,

- a pedagógiai gyakorlatban egyre inkább előtérbe kerülő pedagógiai-, és tanulásszervezési módszereknek a pedagógiai intézmény oktatási-nevelési programjába való integrálásának elősegítése,

- Ökoiskola munkaterv készítés módszereinek elmélyítése, bővítése,

- kapcsolatépítés

Mivel a képzésre csak korlátozott számú jelentkezőt tudunk fogadni, előnyben kell részesítenünk az első pályázókat, valamint azokat, akik a pályázat beadását elhatározták, az intézmény "zöldítése" mellett elkötelezettek. A képzésre jelentkezők részletes programtervet email-ben kapnak. Tanúsítványt csak a pedagógus diplomával rendelkező jelentkezők kaphatnak.

Jelentkezni az alábbi online regisztrációs linken tudnak. Kérjük, hogy az online regisztráción túl jelentkezését erősítse meg emailben is. Jelentkezési határidő: 2016. február 19.

 

Ökoiskola koordinátor képzés: https://docs.google.com/forms/d/1hIAKr65_r_T5eSwI200XGXvWW1OJkSfIr7x76gGS0j8/viewform

 

További információért az alábbi elérhetőségeken fordulhat hozzám:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

06-20/482-5558

 

Üdvözlettel: 

Oláh Eszter

környezeti nevelő

Zöld Kör

20151124 2

 

20151124

MEGHÍVÓ

ÖKOISKOLA NYÍLT NAP

DEBRECEN, 2015. DECEMBER 18.

A rendezvényre az „ökoiskola” címre pályázni kívánó, az ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN található intézmények képviselőit, pedagógusait, szakértőit várjuk!

A fórum keretében ismertetésre kerülnek a címpályázattal kapcsolatos tudnivalók, valamint választ adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre és bemutatjuk, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a Zöld Körtől mint regionális közreműködőtől a pályázatot beadni szándékozó intézmények. A rendezvény napján lehetőséget biztosítunk személyes mentorálásban való részvételre is.

 

A nyílt nap helyszíne és időpontja:

Zöld Kör iroda (4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2.)
2015. december 18. (péntek) 12.15 – 16.35 óra között

Tervezett program

12.15 – 12.30 óra A résztvevők regisztrációja
12.30 – 13.15 óra A kezdeményező szervezetek bemutatkozása. Az Ökoiskola támogató program és a címpályázat bemutatása (háttere, előnyei)

13.15 – 14.15 óra Műhelymunka - a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok megbeszélése 
14.15 – 14.25 óra s z ü n e t
14.25 – 14.55 óra Egy jó gyakorlat megismerése 
14.55 – 15.25 óra A Natura 2000 ökológiai hálózat bemutatása 
15.25 – 15.35 óra s z ü n e t
15.35 – 16.35 óra Ökoszertár – környezet- és természetvédő szervezetek, cégek ajánlatai környezeti nevelő programok szervezése, illetve az intézmények zöldítése kapcsán


A nyílt napon történő részvétel díjmentes, csupán regisztrációhoz kötött. A jelentkezőknek "telekocsival" vagy tömegközlekedéssel történő érkezés esetén útiköltség térítést biztosítunk.

Kérjük, hogy regisztrációját levélben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldje meg az intézmény nevének és címének, a résztvevők nevének és elérhetőségének (telefonszám, e-mail cím) megjelölésével. Kérem jelezze, hogy a címet mikor és hanyadik alkalommal kívánja beadni. A regisztrációkat 2015. december 17-én 12.00-ig várjuk.


További információ kérhető: 
Oláh Eszter, a Zöld Kör környezeti nevelő munkatársa 
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: 06 (20) 482-5558

20151124 2

20151124

MEGHÍVÓ

ÖKOISKOLA NYÍLT NAP

DEBRECEN, 2015. DECEMBER 3.

A rendezvényre az „ökoiskola” címre pályázni kívánó, az ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN található intézmények képviselőit, pedagógusait, szakértőit várjuk!

A fórum keretében ismertetésre kerülnek a címpályázattal kapcsolatos tudnivalók, valamint választ adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre és bemutatjuk, hogy milyen további szakmai segítséget kaphatnak a Zöld Körtől mint regionális közreműködőtől a pályázatot beadni szándékozó intézmények. A rendezvény napján lehetőséget biztosítunk személyes mentorálásban való részvételre is.

A nyílt nap helyszíne és időpontja:


Dózsa György Általános Iskola (Debrecen, Dózsa Gy. u. 2.)
2015. december 3. (csütörtök) 12.15 – 16.35 óra között

Tervezett program

12.15 – 12.30 óra A résztvevők regisztrációja
12.30 – 13.15 óra A kezdeményező szervezetek bemutatkozása. Az Ökoiskola támogató program és a címpályázat bemutatása (háttere, előnyei)

13.15 – 14.15 óra Műhelymunka - a címpályázat során felmerülő nehézségek, akadályok megbeszélése – előadó: Barczikay Zsuzsanna, a debreceni Dózsa György Általános Iskola pedagógusa
14.15 – 14.25 óra s z ü n e t
14.25 – 14.55 óra Egy jó gyakorlat megismerése – bemutatkozik a debreceni Dózsa György Általános Iskola
14.55 – 15.25 óra A Natura 2000 ökológiai hálózat bemutatása
15.25 – 15.35 óra s z ü n e t
15.35 – 16.35 óra Ökoszertár – környezet- és természetvédő szervezetek, cégek ajánlatai környezeti nevelő programok szervezése, illetve az intézmények zöldítése kapcsán


A nyílt napon történő részvétel díjmentes, csupán regisztrációhoz kötött, melynek online felülete az alábbi linken elérhető: https://docs.google.com/forms/d/1fXmwV1c7KRAwMqqLPq2d6osU2urJWmKGSDbxj7ANM6Q/edit

Kérjük, hogy regisztrációját az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött üzenetben, vagy telefonon erősítse meg. A jelentkezés határideje: 2015. december 2. 16.00


További információ kérhető:
Oláh Eszter, a Zöld Kör környezeti nevelő munkatársa
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: 06 (20) 482-5558

20151124 2

okosuli 180x150A mentorálás során a régióban található intézményeit újból tájékoztattuk a programról, ahogy azt minden félévben tettük ezidáig, ezt a központi adatbázis alapján, elektronikus levélben tettük meg. Ezen túl, mivel ebben a félévben nyomatékosabban Jász-Nagykun-Szolnok megye iskoláit szerettük volna megszólítani, a megye intézményeit telefonon is felkerestük.

A korábban megkezdett mentori tevékenységet folytatjuk, ebben az iskolák igényeihez igazodunk. A mentorálások főként e-mailben, telefonon történtek, de természetesen személyes konzultációkra is nyitottak vagyunk – az iskolák igényeinek megfelelően. Minden partnerünknek folyamatosan tájékoztatást nyújtunk, információkkal látjuk el őket. A mentorálási naplókat, jegyzőkönyveket rendszeresen írjuk.

Jelenleg 93 intézmény esetében folyik, vagy folyt mentorálási tevékenységünk.

A programot az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése c. projektjének keretében végezzük, amelynek megvalósítását a Svájci Szövetségi Tanács Hozzájárulása és a Magyar Állam társfinanszírozása támogatja.

zoldovoda1abra Svajci logo SZPI logo nagy 1

RSS Üzenj nekünk
2012 © ZÖLD KÖR – a Föld Barátai Magyarország tagja 
Design: Vilmányi Judit