MAGYAR ENGLISH DEUTSCH Látássérült nézet Normál nézet
ZÖLD KÖR - A Föld Barátai Magyarország tagja
02_001 02_002 02_003 02_004 02_005 02_006

TÖRTÉNETÜNK

Az egyesület 1991 őszén alakult Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör néven. Ekkoriban a környezeti nevelésre és a természetvédelemre koncentráltunk tevékenységeink megszervezésében, melyek főleg városunk - Hajdúböszörmény - vonzáskörzetében valósultak meg. Az évek során fokozatosan kapcsolódtunk be a környezet- és fogyasztóvédelembe, a területfejlesztésbe és az ökoturisztikába, valamint közösségi és társadalmi részvételt erősítő tevékenységekbe.

Ma egyesületünk két jól felszerelt irodával, egy haszongépjárművel és egy személyautóval rendelkezik. Székhelyünk és egyben központi irodánk Hajdúböszörmény főterén, míg projektirodánk Bodrogolasziban a Polgármesteri Hivatalban található. Egy saját tulajdonú táborhellyel is rendelkezünk a Bodrog partján, ahonnan vízitúrákat szervezünk, valamint Hajdúböszörményben ’Ürgelyuk’ elnevezésű környezet- és természetvédelmi oktatótermünk várja 2010-től az érdeklődő diákcsoportokat és kisközösségeket a Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpontban (www.furdokert.hu).
Szerteágazó feladatköreink ellátását futó pályázati projektjeink függvényében 5-10 főállású munkatárs és több tucatnyi aktív önkéntes segíti.
Hazai szinten együttműködés jellemzi munkánkat a regionális környezetvédelmi hatóságokkal, számos, a környezetvédelem és területfejlesztés mentén szerveződő civil szervezettel, valamint önkormányzatokkal és oktatási intézményekkel. Helyi szinten pedig mind a hajdúságban, mind pedig a Bodrog mentén igyekszünk más területek mentén szerveződő civil közösségekkel is a partnerségre helyi együttműködések és programok kapcsán, amelyekben gyakran kezdeményező szerepet vállalunk.

Külhoni kapcsolataink kapcsán elsősorban a Föld Barátai ernyőszervezet európai tagszervezeteivel tartjuk a kapcsolatot, amelyek közös kampányokban és cserelátogatásokban, tapasztalatszerző találkozók kapcsán testesül meg a gyakorlatban. Nemzetközi együttműködéseink egy másik vonala mentén pedig, jellemzően határ mentén illetve a Kárpát-medencében megvalósuló programokat valósítunk meg.
Határmenti projektjeink sorában, magyar-szlovák viszonylatban turisztikai és természetvédelmi projekteket valósítottunk meg, illetve készítettünk elő a Bodrog folyó vízgyűjtő területén a szomotori BENCE szervezettel, valamint a BirdLife Slovensko pozsonyi székhelyű szervezet, nagymihályi irodájával.
Magyar-ukrán viszonylatban a kárpátalján több beregszászi szervezettel, intézménnyel voltak közös kezdeményezéseink a környezetvédelem és környezeti nevelés területén.
Végül, de nem utolsó sorban a magyar-román viszonylatban – amely a legintenzívebb földrajzi területe a határmenti tevékenységeinknek – számos természetvédelmi, környezetvédelmi és tudatformáló projekt valósulhatott meg az elmúlt két évtizedben több szervezettel együttműködve, amelyek közül a következő két nagyváradi szervezet volt a legfőbb partnerünk: ECOTOP és az APS Aqua Crisius. E mellett számos csereprogramot valósítottunk - és várhatóan valósítunk meg a jövőben is - erdélyi zöldszervezetekkel.

Szervezetünk tagjaival, szimpatizánsaival a kapcsolatot a havi KÖRLEVÉL elektronikus hírlevelünkkel tartjuk, amelynek időnkénti papír alakú változatát - különszámát - Hajdúböszörmény háztartásaiba is eljuttatjuk egy-egy helyi kampányhoz kapcsolódóan.
Különböző programjaink kapcsán jelentetünk meg, illetve jelentettünk meg tematikus hírleveleket is. Ezek az Észak-alföldi Regionális Civil Hírlevél, amellyel azon észak-alföldi civil szervezeteket tájékoztattuk rendszeresen a régió aktuális környezetvédelmi és területfejlesztési kérdésekről, akik hasonló területeket érintően kerültek bejegyzésre.
Bodrog Menti Hírlevél címmel Vajdácska, Kenézlő, Bodrogolaszi, Sárazsadány, Vámosújfalu, Olaszliszka és Szegi község háztartásaiba juttatunk el 2011 decembere óta rendszeresen egy 2-3 havonta megjelenő újságot, amelyben a térség aktuális híreit adjuk közre.

SZERVEZET ADATAI

Az egyesület hivatalos neve:
ZÖLD KÖR – a Föld barátai Magyarország tagja
Az egyesület rövid neve: ZÖLD KÖR
Szervezeti forma: közhasznú egyesület
Székhely:
4220Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.

Képviselő neve: Molnár Antal elnök
A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság bejegyzési száma:
TPK:60.796/1991/3

Az alakulás időpontja: 1991. szeptember 21.
Bankszámla adatok:

  • OTP Bank (forint) főszámla:
    11738060 – 20062871 – 00000000
  • Polgári Takarékszövetkezet (forint) főszámla:
    61200285 – 14035641 - 00000000

Adószám: 19128111-2-09
KSH Szám: 1912811-9499-529-09

RSS Üzenj nekünk
2012 © ZÖLD KÖR – a Föld Barátai Magyarország tagja 
Design: Vilmányi Judit